STAP budget

Wat is het STAP budget?

De huidige fiscale scholingsaftrek zal vervangen worden voor de subsidieregeling STAP (STimulans ArbeidsmarktPositie). De overheid stelt voor STAP jaarlijks circa €200 miljoen beschikbaar. Hiermee zijn 200.000 toekenningen van subsidieaanvragen mogelijk. Uitgangspunt bij dit bedrag is, op = op. De STAP subsidieregeling wordt een structurele regeling. Dat er pas vanaf maart aangevraagd kan worden heeft geen gevolgen voor het jaarbudget, de aanvraag periode is enkel korter.

Het budget kan, verdeeld over 6 termijnen van 2 maanden, aangevraagd worden via het UWV. Het is belangrijk je aanvraag zo snel mogelijk te doen zodra een aanvraagtijdvak (koppelen naar jaaroverzicht) open gaat. De verdeling gaat op volgorde van aanvraag en op = op.

Wat is het doel van de STAP subsidie.

De overheid vindt het belangrijk dat mensen duurzaam inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. Het is dus belangrijk dat iedereen zich blijft ontwikkelen en blijft groeien. Met het STAP budget kan iedereen hierin zelf bepalen met welke scholing dit het beste bereikt kan worden.

Wie kan de stap subsidie aanvragen?

Je kunt stap subsidie krijgen als:

 • Je tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd bent, en wel of geen werk hebt.
 • Je burger van de EU bent, of partner van een EU burger bent.
 • Je gedurende minimaal 6 maanden in de afgelopen 2 jaar volksverzekerd bent (o.a. AOW, ANW, WLZ).
 • Je geen andere publieke onderwijs financiering ontvangt, zoals: studiefinanciering en lerarenbeurs.
 • Je in het jaar van jouw aanvraag niet eerder STAP budget toegekend hebt gekregen.
 • Je een scholingsactiviteit hebt gekozen van een erkende STAP aanbieder.
 • Je scholingsactiviteit binnen 3 maanden start na de betreffende STAP budget aanvraagtermijn.
 • Er nog budget is. (Iedere 2 maanden is er ruimte voor circa 35.000 toekenningen. Wees er op tijd bij, want op=op.)
 • Je voor een door OCW-erkende voltijdopleiding ouder bent dan 30 jaar, om samenloop met studiefinanciering te voorkomen.

  STAP budget mogelijkheden:

  De eerste opleidingen met financiering van een STAP budget kunnen starten op 29 maart 2022. Jaarlijks is er € 200 miljoen beschikbaar en vanaf 29 maart 2022 mogen de eerste opleidingen met een STAP budget starten. Per scholing kan er maximaal € 1000,00 aangevraagd worden en dit bedrag is inclusief BTW. Per kalenderjaar kun je dus 6 maal een aanvraag doen, maar je krijgt maar één keer per kalenderjaar een scholing vergoed. Heb je dus in 2022 een STAP budget ontvangen, dan heeft het pas weer zin om in 2023 een aanvraag te doen.

  Je kan dus elk jaar werken aan je eigen groei en ontwikkeling.

  Heb jij van je werkgever een Persoonlijk Ontwikkel Budget, dan kun je dat aanvullen met dit STAP budget. Ook als je een re-integratie budget hebt kun je daar een STAP budget bij doen. Ook kun je een opleiding van meerdere jaren doen. Per opleidingsjaar kun je dan een aanvraag doen.


  Welke scholing kan je volgen?

  De aanbieder van de scholing moet door de overheid erkent zijn. Alle erkende aanbieders vind je in het scholingsregister van het DUO.

  Er zijn veel mogelijkheden:

  • Behalen van een MBO/HBO/WO-diploma
  • een beroepsopleiding volgen
  • Het volgen van trainingen op het gebied van professionele ontwikkeling en/of persoonlijke effectiviteit
  • In de toekomst is ook een EVC-traject met STAP te bekostigen (nu nog niet)

   Stap budget aanvragen

   Wij helpen je graag met je aanvraag als je een scholing/training wilt volgen van Stapwerkt. Het aanbod vind je hier. Linken naar aanbodpagina

   Je kunt je alvast aanmelden en aangeven dat je dat met een STAP budget wilt gaan doen. Wij nemen dan contact met je op om de aanvraag in gang te gaan zetten. De uiteindelijke aanvraag kan pas vanaf 1 maart 2022 gedaan worden. De scholing zal ook pas begin april starten.

   Ik vraag op 1 maart een STAP budget aan.

   Op 1 maart 2022 kan je een STAP-budget aanvragen voor een opleiding die minimaal start na 4 weken, dus dat is na 29 maart 2022.

   Verder dient de opleiding te starten binnen 3 maanden na het aanvraagtijdvak. Het eerste aanvraagtijdvak loopt van 1 maart tot en met 30 april. De drie maanden erna zijn: mei, juni en juli. Dus de in de het eerste aanvraagtijdvak aangevraagde opleiding dient uiterlijk eind juli te starten.

   Jaaroverzicht aanvraag STAP budget en aanvang scholing

   • Ik heb een STAP budget aangevraagd tussen 1 maart t/m 30 april: mijn opleiding moet uiterlijk in juli starten.
   • Ik heb een STAP budget aangevraagd tussen 1 mei t/m 30 juni: mijn opleiding moet uiterlijk in september starten.
   • Ik heb een STAP budget aangevraagd tussen 1 juli t/m 31 augustus: mijn opleiding moet uiterlijk in november starten.
   • Ik heb een STAP budget aangevraagd tussen 1 september t/m 31 oktober: mijn opleiding moet uiterlijk in januari starten.
   • Ik heb een STAP budget aangevraagd tussen 1 november t/m 31 december: mijn opleiding moet uiterlijk in maart starten.
   • Ik heb een STAP budget aangevraagd tussen 1 januari t/m 28 (29) april: mijn opleiding moet uiterlijk in mei starten.

   Tip:
   Doe je aanvraag zo snel mogelijk nadat het aanvraagtijdvak is opengesteld, want als het budget voor dat tijdvak benut is, dan kun je geen aanvraag meer doen in dat aanvraagtijdvak. Hierbij geldt de regel Op is Op!

   Hoe vraag je het aan?

   Het STAP-budget kan aangevraagd worden vanaf 1 maart 2022. Je schrijft je in voor een opleiding bij één van de erkende STAP-opleiders en ontvangt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs.

   Met het STAP-aanmeldingsbewijs dien je jouw aanvraag in via het STAP-portaal van UWV. Het ligt vervolgens bij het UWV om te beslissen of het STAP-budget wel of niet wordt toegekend.

   Wanneer de aanvraag goedgekeurd is, kun je als cursist de opleiding voltooien en wordt het bedrag aan de opleider betaald.